Saturday, April 17, 2010

Kematian yang datang tanpa jemputan dari kita

Assalamualaikum wbt buat semua saudara dan saudari yang diredhai Allah...

Berita yang sangat memeranjatkan bagi semua peminat Achik serta yang mengenali penyanyi popular Achik(spin) pada 17hb April 2010 (Ahad) pukul 7.00 malam, al-Fatihah buat arwah...

Kemalangan yang tidak dijangka telah menjemput arwah kembali ke rahmatullah. Ramai yang terkejut dan hampir tidak percaya kerana pada petang sebelum kemalangan, dia ada dalam live di RTM1, tapi tetiba malam tu, keluar berita kat stesen2 TV yang Achik dah meninggal.

First2 nampak post kawan kat FB,memang rasa tak pecaya, siap komen lagi.."betul ka benda tu?", tapi ya la...tak ada permainan dalam kematian... Pastu roomate saya yang minat giler sama Achik tu, siap termimpi2 lagi tu...hem3...

Saya pun terkejut juga sebab walaupun tak tengok siaran dia live kat TV tapi saya n my roomate tengok lagu2 lama dia dengan Telemovie dia kat Youtube pagi tu. Tak sangka jugak...

Jadi, seperti yang kita semua dah tau, memang la kematian tu datang bila-bila masa saja without our permission... Seperti kata housemate saya, " Allah boleh tarik nyawa kita bila-bila masa saja."

Ada segolongan orang-orang yang bertuah juga kerana dapat merasa kematiannya yang bakal menjemput 100 hari sebelum tu. Roomate saya kata,"ada juga yang dapat merasa kematian mereka 100 hari sebelum datang,"... tapi tak tau la siapa orang2 tu dan bagaimana dia di pilih untuk merasa macam tu...

Pengajarannya di sini, ingatlah mati kerana ia dapat motivate us to become a better person in the world sebagai hamba Allah yang sentiasa di rahmati dan di redhai...amin...

4 comments:

Anonymous said...

Ya...ajal maut, jodoh pertemuan semua nya Dia y tentukan...sbg hamba kt harus sedar adanya kt d bumiNya ini hny sementara...yang selamanya kekal adalah d sana nnt...Sedekah kn arwah dgn sepotong doa...

fidah said...

ya btul tu... InsyaAllah kita sentiasa sedekah kan doa ntk smua umat islam yang masih hidup dan yang mati...amin...

ukhti_sue said...

Salam..sesungguhnya 0rg2 yg bleh merasa kematian 100 hari sebelum dtgnya malaikat izrail menjemput adalah org2 yg sentiasa beriman dan bertaqwa kpdnya..

Mengingati mati itu menjauhkan diri kita dari lalai dgn keindahan duniawi.. Semoga kita termasuk dalam golongan org2 yg terpilih utk sentiasa sedar kematian itu amat dekat dgn diri kita..

Sayang-fillah ^_^

fidah said...

terima kasih buat ukhti_sue d atas ilmu itu. Semoga kita semua tergolong dalam orang-orang yang sentiasa mengingati mati... =)